Wednesday, April 25, 2012

EduQuest PETRONAS







Assalamualaikum, 


      okay today aku nak kongsi sikit pengalaman aku time pergi intervie for PETRONAS scholarship mggu lepas. Sebelum tuh, aku nak gtau sikit, supaya kaorng tak keliru. PETRONAS ade offer 3 interview which are;



  • PETRONAS scholarship for abroad studies,
  • PETRONAS scholarship for local studies ( UTP)
  • kemasukan ke UTP ( selfsponsor)





      Alhamdullilah, aku apply yng for local studies, n aku dapat. sumpah tak sngka, aku bersyukur sgt2 :) pihak PETRONAS bagi aku SMS soh aku check status permohonan kat laman web PETRONAS n bila aku check, aku dapat n dia bagi list tmpat, tarikh, dokumen2 yang kene submit and barang2 yng perlu dibawa bersama sepanjang eduquest tuh.



  • tempat penginapan : UiTM Seri Iskandar , Perak
  • tempat sesi temuduga : Universiti Teknologi Petronas
  • tarikh : 17-18 April 2012
  • masa pendafdataran : 8.00 pagi



aku bertolak dari rumah sehari sebelum eduquest tuh, yelah kan, aku dok pahang, interview kat perak, daftar pagi lak tuh, so aku bermalam ahh kat Hotel ( satu2nye hotel kat seri iskandar ), hotel tuh penuh dengan calon interview jehh ==' . then keesokan harinya kul 8 aku dah terpacak kat uitm, pergh ramai gila org, sume smart2 n muka educated jehh, but jangn terpsyko, naty wat kaorg jadi gabra lak, rileks jeh, tenang jeh, sebb sume yng datang interview sume setaraf nan kaorng :) aku poun g daftar, pergh beratur panjg gila, sbb ramai, 500++. After siap daftar, dia soh check-in penginapan. Around pkul 11 kitorg sume naik bas g UTP sbb ade taklimat. hari frst nie tade ape sgt, taklimat cm2 jeh. Tapi, kaorg kene pandai suaikan diri sbb nak hilnagkan nervous ouh. carilah kawan sebanyk yng boleh :) aku dulu dapat kawan mostly from SBP, SAS, SABDA, and SBPI Selandar. bila kaorg dah ade kawan, sure tak nervous, kaorg akan rase seronok jeh , cayelahh.




Okay, pada sebelah mlm tuh, kitorg ade Science & Mathematics Test ( senior aku ckp same jeh soalan dia for semua panggilan interview). Mmg time tu puas otak memikir, soalan physc, chemist and addmath. tak susah, simple jeh, tapi yng simple tuh kitorg tak ingt,haha. Nasihat aku, sape yng nak g educamp kat mana2, better prepare, buatlahh ulangkaji sikit so naty snglahh nak jawab kalau ade test kan :) kalau tade test tapelah, tak rugi poun kaorg revise :D


Then on the next day, kitorng sume dibahagikan kepada 4 group, A, B, C and D. group nie actually group untuk interview session. Aku dapat group C. so hari tuh ade 2 part, IQ and BI test,a and interview session. Group A and B interview session belah pagi , IQ test belah petang, group C and D vice versa. 



IQ and BI test.


  • soalan BI test mostly nak test grammar n vocab jeh, alhamdulillah tak susah sgt.
  • soalan tak susah mane, tapi cukup2 mencabar otak kaorg,
  • satu paper verbal, satu paper diagram.
  • verbal test 60 soalan jawab dalam masa 30 minit.
  • diagram test 40 soalam jawab dalam masa 20 minit.



tips


  • jangan spend much time on a certain question.
  • kalau rase takleh jawab, tanda jeh jawapan yang kaorg rase betul.
  • jangan tggal soalan yng kaorg tak tahu mcm kaorg buat dalm SPM sbb kaorg tade mase untuk patah balik.
  • semua org tak sempat nak habiskan, so bila masa dah habis n kaorg tak siap lagi, hentam jela, haha, jgn tggal kosong.





Interview session.



      Kitorg dibahagikan mengikut group, 1 group 5 org (3 boys, 2 girls). Then dia bagi masa untuk kenal2 nan ahli group.Group aku , Ikmal, Dannis, Syakinah and Tikah. Aku dapat group nan semua dak sekolah biasa except ikmal dak SEMSAS. aku penah jumpa dia sebelum nie time IIUM Mtah Quiz. And aku paling terkejut nan Syakinah sbb dia tggal kat Manjung ( dkat rumah lame aku dulu ). dahlah cute, hahaha. so kitorg borak2 lahh dulu kenal2.


      After tht, dia akan bagi case for untuk setiap goup, tajuk sama, tapi task lain2. Dia bagi half an hour untuk bincng dlm group pasal task yng kita dapat.Ape yng kitorg kene buat adalah, kene ckp same ade agree atau tak dgn recommendation yng telah diberi. then bagi lahh point kenapa kaorg setuju atau sebaliknya. Aku dapat tajuk REFUGEE .To be honest aku time group disscussion tuh, aku byk main2, tup2 masa dah abis.hahhahaa,tulah aku nan dannis sibuk sibuk kacau syakinah nan kakak yng jage kat situ.  point aku baru satu jehh, tapi aku rileks jehh, confident2! hahaha.


      Then lepas masa tamat, kitorg semua dipanggil masuk dalam WAITING ROOM, haha, aku ingt dalam bilik tuh sume senyap n cuak, tapi sebaliknye yng berlaku, bising nak mampuih,haha smpai abg kat situ soh senyap. sorg2 dia panggil. time tuh ape yng penting kene cool, jang nervous n panic, just be confident :)


      Bila nama aku diseru, aku bagun ngan tenang n mlangkah menuju ke bilik panel. time tuh ati bergoncang dah, tapi aku try calm, kalau gelabah naty sume tak cadi. time tuh kita kene berserah n tawakal pada Allah.


tips 


  • sebelum masuk, ketuk pintu, masuk dengan kaki kanan and bagi salam bagi yng islam and ucap selamat kalau panel non-muslim.
  • jalan denga confidence n rileks, jangan membelakangkan panel. 
  • jangan duduk selagi panel tak suruh, sbb panel nak tgk penampilan kita dulu.
  • bila dah dijemput baru duduk, duduk dengan tegak dan selesa. 

  
      Frst question yng dia tanye aku, sila perkenal kan diri ( dia tanye dalam bm), aku poun introduce diri aku dalam bi. Then dia tanye nak amik course ape? dan kenapa nak amik course tuh, lpas aku jawab, dia tnye mcm2, so get prepare eah kaorg, panel mmg cmtu, ade jeh nak tanye. Then panel soh complete task yng aku dapat, sumpah aku lupa ouh ape yng aku dah tulis, so aku terus jadi diri aku yng sebena,Alhamdulillah aku dapat bagi point2 yng bernas. Lepas aku bagi point, panel tuh tanye mcm2 lagi, mmg teruk aku kene. so kaorg, ape yng penting, be confidence! just be yourself, jgn berlakon sbb panel dapt tahu kaorng berlakon keh tak sbb diorg pakar n terlatih ouh.


      Then dia kata aku boleh kuar, dia soh aku pggil ahli lain. then after both five of us dah selesai personal interview, panel soh kami berlima masuk untuk group discussion. Panel bagi 15 minit untuk kitorng bincng dpan diorg. Kitorng poun masuklah, yang lawaknye, kitorng sume tak tahu nak start cmne bila panel tuh kata ' you all can start now'. puas si dannis cungkih kaki ikmal soh start. aku bisik kat syakinah soh star, tapi sume senyap mcm ade malaikat lalu, hahha. then si dannis hanya start dengan satu perkataan , " so...", pastu senyap. then ikmal smbung, "whats the problem??". then senyap balik. aku time tuh bengang poun ade, nak gelak poun ade, hahaha.


      Disebbkan aku dok tengah2, aku rase mcm org aku bertanggung jawab nak start. so aku main tibai jeh ckp.Bila aku dah start ckp, sume dok sibuk nak celah2, siot, bila aku soh start sume mcm tunngul ==' ahahahah. then disebabkan vocab kitorng tak tggi, panel tuh soh discuss dalam bm poun tape. pastu makin rancak plak tuh, cehh ==' hahaha, at the end kitorng kene bagi satu solution bagi masalah yng dalam task tuh. 


      nasihat aku, kaorng kene pandai2 lah bercakp time group disscussion, kalau org ckp kita jgn nak pangkah2, give out all your idea, sume tuh panel akan judge. panel nak tgk how we communicate, our softskill and our leadership. confident tuh paling penting. jang jadi minor, sbb kalau kaorg tak menonjol, peluang nak dapat scholar mmg tipis. 


      Then after tamat 15minit, panel soh bagi solution, then dia ckp thnks n tggu panggilan kalau trpilih untuk scholar. so kitorng poun keluar tggu bas ( kitorg group kedua siap dlm 50 group) hahaha. so lepas keluar tuh hujan lebat, sempat ahh main hujan.  then aroud pukul 5 balik UiTM by bus, n pukul 6 check-out.


      Bagi aku eduquest nie mmg pengalaman aku yng berharga n susah nak dapat. InsyaAllah kalau ade rezeki, aku akan dapat email dari Petronas on may 10, 2012. kalau aku tak dapat maybe bukan rezeki aku.maybe ade hikmah disebalik ape yng terjadi. Yang penting aku bersyukur telah di short listed kan untuk eduquest nie. apa pun, aku hanya mampu tawakal n berdoa jeh sekarang. kaorg yang baca entry nie, doakan aku same okayy :) terima kasih semua ! 

No comments:

Post a Comment

music