Wednesday, March 7, 2012

kehidupan selepas SPM

Assalamualaikum,


     Hari nie aku ckp nak cmne hidup kita ( SPM candidate 2011) after SPM. perasan tak dulu, sbelum SPM habis, kita sibok membilang hari bilalahh SPM nak habis, tak sabar2 asenye kan? hari demi hari kita menghitung, nahhh! skang dah habis SPM, seronok tak? upu masuk bulan 9! bhahaha, rmai yang aku denga bosan dok umah n so on,dulu sibok sgt nak dok umah. manusia mmg tak reti bersyukur kan??






     Okay. let see, act lepas SPM macam2 kita boleh buat untuk hilangkan bosan. mostly kita semua terfikir nak kerja. nak kumpul duit smbil boleh isi masa lapang kan? tak semua orng dapat kerja n dibenarkan parents diorg untuk kerja. so, kepada yang sudah bekerja, tahniah aku ucapkan, kerja lahh elok2, carilahh rezeki yang halal^^


     Bagi yang tak bekerja pulak, takyah lahh kita cemburu atau jeles denga org yang sudah bekerja okayy, kaorg mesti akan down n pk nak jugak keje mcm diorng kan?? act, bagi aku,  setiap mende ade kelebihan. bagi yang bekerja, mereka takan rase bosan n akan daat duit ( mmg syok kan?). bagi yang tak bekerja pulak, kaorg takan dapat duit. tapi jgn sedih n risau, Allah itu maha kaya. Allah bagi kita masa yang bnyak smpai kita tak tahu nak buat ape.


    Seperti yang kaorg sendiri tahu kan? masa itu emas :) , banyak mende yang kaorang bole buat dengan masa yang kaorang ade. so jaganlah rase sedih, boring n so on, okay meh aku kongsi sikit ape yang kaorg boleh buat:


cari ilmu yang berguna.


    Dengan masa yang kaorg ade nihh, kaorang boleh sgt cari ilmu. ilmu bukan ja boleh dapat kat sekolah. kat mana2 poun kaorg boleh cari kalau kaorg nak. timetngah un9 fb or twitter, ape salahnya kita GOOGLE, macm2 kita boleh dapat dari situ. type ja apa yang kita nak, kita boleh dpt tahu mcm2 , both duniawi n ukhrawi. but AWAS!! kalau kaorng  jumpe hadis , jangan cepat percaya, pastikan hadis tu btol2 sahih (tgk perawi dia) then baru boleh percaya n mendalami mksd hadis tuhh.


    Selain tuh, kaorg boleh lahh baca buku2 yang ade kat rumah kaorg. buku2 agama mak parents kaorg ka, majalah ka n so on. jgn anggap kita dah pandai, act banyak agi mnde yang kita tak tahu kat dunia ni. so dengan membaca kaorg will know a lot of things. 


belajar mende baru.


    Time skang lahh kita boleh blaja mcm2. yela kan, dulu dok hostel ape yang kita tahu hanya lahh buku kimia, bio, sejarah n so on. bagi kaum perempuan tuh, kaorg patutlahh belajar memasak n jadi suri rumah time skang nie, kalau tak bila lagikan kaorg nak blaja? takkan nak tggu kawin kot, susah nanti.


main dan habiskan game baru.


    Ahha! masa nie lahh kita boleh guna kan untuk main game weyh, takkan nak baca buku je tak? hahaha, dengan adanya game, tiada lagi istilah bosan or boring, hahaha. habis satu game, beli game yang baru. habis agi beli agi :D other than that, kaorg boleh jugak hang out nan kawan2 untuk hilangkan bosan.







Secara keseluruhannya, masa yang Allah bagi kat kita sekarang janganlah kita sia-siakan. jadi lahh orang yang bersyukur. jangan bila kita kesempitan masa nanti, barulahh kita menyesal tak gunakan masa yang ada sekarang dengan sebaik mugkin. ingat , gunakan waktu yang lapang sebelum tiba waktu sempit. sekian.wassalam :)

No comments:

Post a Comment

music