Wednesday, March 21, 2012

belive in Allah :)

Assalamualaikum,


first aku nak cakap sorry kalau entry aku kali nie buat hati kaorg yang baca terguris or terasa.
okayy, aku tahu tadi dapt result SPM,ade yang hepi smpai melompat tak cukup tanah n ade yng bersedih n nangis. aku post entry bukan sbb nak bangga diri n so on, tapi aku tanak lahh tngok membe2 aku kecewa.


ikhlas niat aku post entry nie sbb tanak kaorg down n sedih.come onlahh guys, janga sedih lahh weyh, im begging you all. seriously aku tak hepi dengan pencapaian aku sbb membe2 baik aku kecewa n sedih. ape guna istilah kawan kan, kalau membe dok sedih kita hepi julang2 result kita. sebagai kawan kaorng, aku sedih kott kaorng tak capai target kaorg.


aku nak ingtkan kaorg, SPM bukan segala2 nya, sape yng dapat result bagus, tu maybe rezeki diorg. sape yng  dapat result yang tak mencapai target jagan lahh terlalu sedih n kecewa. Anggaplah itu sume sbagai ujian Allah untuk kita dalam menempuhi hari yang mndatang. Allah menguji hambaNya kerana Allah tahu hambaNya dapat atasi ujian tuh. setiap ape yng Allah bagi kat kita ade hikmahnye,. mybe kaorg tak berjaya sekarang, dekat u nanti mane tahu kaorg akan berjaya kan? rezeki Allah mmg ade untuk kaorg, cuma kaorg tak tahu bila ja. so jgn terlalu kecewa n sedih. tebus balik dekat u naty, kaorng bukan  tak pandai, pandai. cuma rezeki kaorg bkan masa nie. okay? just believe in ALLAH :)







sape2 yng dapat banyak B+, recheck lahh okay, then doa n solat hajat bnyak2. insyaAllahh rezeki itu ade untuk kaorg,


amalkanlahh surah AL-WAQI'AH ok, sesungguhnya surah ini adalah surah kekayaan dah mendatangkan rezeki bagi sesiapa yang mengamalkannya.amalan membacanya ia memberikan beberapa khasiat dan kelebihan tersendiri.


 Sabda Rasulullah SAW: “Surah al-Waqiah adalah surah kekayaan. Hendaklah kamu membacanya dan ajarkanlah ia kepada anak-anak kamu.” (Riwayat Ibn Mardawaih daripada Anas: Kasyf al-Khafa’) 


“Sesiapa yang membaca surah al-Waqiah pada setiap malam ia tidak akan ditimpa kefakiran.” (Riwayat daripada Ibn Mas‘ud: al-Azkar, al-Jami al-Soghir). 


“Barangsiapa membaca surah Al-Waqi’ah pada setiap hari dan malam dalam satu majlis sebanyak 40 kali, selama 40 hari pula, maka Allah akan memudahkan rezekinya dengan tanpa kesukaran dan mengalir terus dari pelbagai penjuru serta berkah pula.”


 Diantara fadhilah-fadhilah membaca surat Al-Waqi’ah adalah:


1. Jika dibaca setiap malam sebagai wirid, maka tidak akan tertimpa kepapaan. Rasulullah bersabda : Man qara’a suratal-Waqi’ati kulla lailatil lam tusibhu faqah, wa suratul-Waqi’ati suratul-gina faqra’uha wa ’allimuha aulada-kum. Ertinya: “Barangsiapa membaca surat Al-Waqi’ah tiap malam, maka tidak akan menimpa kepadanya kepapaan. Dan surat Al-Waqi’ah adalah surat kaya, maka bacalah dan ajarkanlah kepada anak-anak kamu.” 


2.Jika menginginkan datangnya rezeki dari Allah dengan tak terkira-kira datangnya, maka bbacalah surat Al-Waqi’ah selama 40 hari berturut-turut jangan terputus, dan setiap harinya dibaca 40 kali. 


3. Dengan mewiridkan surat Al-Waqi’ah sebagai bacaan rutin setiap hari dan malam, maka Allah menjauhkan kefakiran selamanya. Sa’d Al Mufti mengatakan, bahwa hadist ini shahih. Rasulullah bersabda: Man qara’a suratal-Waqi’ati lam yaftaqir abada. Ertinya: “Barangsiapa (membiasakan) membaca surat Al-Waqi’ah, maka ia tidak akan kefakiran selamanya.” 



No comments:

Post a Comment

music