Friday, February 17, 2012

SOLAT DIANCAM BISIKAN SYAITAN



Kita sedia maklum akan kewujudan iblis dan syaitan yang sifatnya begitu kuat memusuhi manusia.  Syaitan merasakan dirinya lebih mulia daripada manusia kerana syaitan berasal daripada api sedangkan manusia berasal daripada tanah. Syaitan telah berikrar di hadapan Allah SWT untuk menyesatkan anak-anak Adam. Matlamat Iblis dan syaitan menghasut dan melalaikan manusia tidak lain dan tidak bukan adalah untuk menyesatkan manusia, mengkafirkan manusia, memusyrikkan manusia dan menjadikan manusia sebagai ahli neraka.

Firman Allah SWT dalam Surah al-Hijr ayat 39:

Yang bermaksud:

Iblis berkata, “Wahai Tuhanku! Kerana Engkau telah menjadikan daku sesat, sesungguhnya aku akan memperindah segala jenis maksiat kepada Adam dan zuriatnya di dunia ini dan aku akan menyesatkan mereka semua.”

Diceritakan dalam sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Muslim, Uthman bin Abi al-‘As pernah datang berjumpa Nabi SAW lalu mengadu akan hal dirinya yang diganggu syaitan ketika solah dan menjadikan dirinya keliru dalam bacaan solahnya. Maka Rasulullah SAW bersabda:

ذَلِكَ الشَّيْطَانُ يُقَالُ لَهُ خَنْزَبٌ , فَإِذَا أَحْسَسْتَهُ فَانْفُثْ عَنْ يَسَارِكِ ثَلاثًا وَتَعَوَّذْ بِاللَّهِ مِنْهُ ".
Yang bermaksud: “Itu adalah syaitan yang bernama Khanzab . Jika kamu menyedari kehadirannya maka ludahlah (tanpa air liur) ke kiri sebanyak tiga kali sambil memohon perlindungan Allah daripada gangguannya.”

Lalu Uthman melakukannya dan syaitan tidak mengganggu solahnya lagi

Ketika kita mendirikan solat, Syaitan Khanzab ( خَنْزَبٌ ) biasanya akan menyerang dalam beberapa keadaan, antaranya:


1. ketika kita hendak berniat dan mengangkat takbir. 

Syaitan menjadikan kita sibuk atau tidak fokus kepada niat.  Sebab itulah ada orang yang mengangkat takbir kemudian menjatuhkan tangannya semula, kemudian mengangkat takbir sekali lagi kerana ragu-ragu. Kadangkala ada orang yang mengangkat takbir dengan gaya tangan yang pelik-pelik kononnya untuk lebih khusyuk dengan niatnya. Ada juga orang yang masih tidak selesai berniat dan mengangkat takbir walaupun imam sudah rukuk.  Tidak kurang pula ada orang yang mengulang-ulang bacaan al-Fatihahnya kerana tidak yakin.  Orang ini sebenarnya sedang dipermainkan oleh syaitan Khanzab.

2. teringat perkara lain ketika sedang solah.

Syaitan Khanzab akan mendatangi orang yang sedang solah lantas menghilangkan kekhusyukannya dengan membisikkan perkara-perkara di luar solah.  Sebab itulah, kadangkala kita teringat bermacam-macam perkara khususnya perkara duniawi.  Contohnya kita teringat kita ada menyimpan makanan dalam almari.   Kadangkala wajah seseorang terbayang-bayang di fikiran kita.  Kadangkala teringat isteri berpesan supaya singgah di kedai bila pulang dari masjid nanti untuk membeli kicap, bawang, tepung dan sebagainya.  Lintasan-lintasan fikiran seperti inilah yang boleh menyebabkan seseorang itu terlupa jumlah rakaat solahnya.

3. ragu-ragu sama ada mengeluarkan angin (kentut) ataupun tidak.

Adakalanya seseorang yang sedang bersembahyang terfikir sama ada dia telah terkentut atau sebaliknya.  Ini adalah keraguan yang dibisikkan oleh syaitan untuk mengganggu tumpuannya.  Dalam hal ini, Islam telah memutuskan agar seseorang tidak membatalkan solahnya sehinggalah ia tercium bau atau mendengar bunyi (kentut tersebut).

4. terdetik untuk memandang perkara lain ketika solat.

Tanpa disedari, kita mungkin pernah terpandang sesuatu yang berada di hadapan, di kiri atau di kanan ketika sedang bersembahyang. Ini menunjukkan solah kita tidak khusyuk dan kita sedang diganggu oleh syaitan. Syaitan sentiasa membisikkan kepada kita untuk melihat atau menjeling apa jua benda yang mengeluarkan bunyi atau melintas di sekitar tempat solah kita.  Ada masanya juga tangan kita bergerak untuk menggaru muka, hidung, telinga dan sebagainya walaupun tidak gatal.

Banyak lagi cara syaitan mengganggu ibadah sembahyang kita seperti membisikkan kita agar sembahyang dengan cepat, menjadikan kita mengantuk atau menguap, terasa hendak buang air, kerap terbersin dan sebagainya.

Kerapkah kita mengalami gangguan-gangguan seperti yang disebutkan tadi? Jika kerap, maknanya kita termasuk di kalangan orang yang mudah digoda atau dipermainkan syaitan.  Maka wajiblah kita berusaha untuk melawan godaan dan bisikan syaitan ini.



Terdapat pelbagai cara untuk membenteng diri kita dari gangguan syaitan khususnya dalam melaksanakan ibadah:

1.mengamalkan bacaan istiazah dan meludah ke kiri (tanpa mengeluarkan air liur) sebanyak tiga kali sebagaimana yang dianjurkan oleh Rasulullah SAW dalam hadis yang telah dibacakan tadi.

2. melazimkan diri dengan solah secara berjemaah di surau atau di masjid kerana syaitan amat gemar dan mudah memperdaya orang yang solah secara bersendirian.

3. merapatkan saf ketika solah berjemaah kerana syaitan sangat suka menyelit di celah-celah saf yang renggang untuk mengganggu orang yang sedang bersembahyang.

4.membaca surah as-Sajdah dan sujud. Rasulullah SAW pernah menceritakan dalam sebuah hadis bahawa bacaan surah as-Sajdah diikuti sujud dapat mengusir syaitan.

5. memperbanyakkan istighfar dan zikir supaya hati tidak mudah lalai dan terpesong daripada mengingati Allah.

6. memperbanyakkan bacaan ayat Kursi dan Surah al-Nas.

7. mengelakkan diri daripada mendengar lagu atau muzik lebih-lebih lagi ketika menghampiri waktu solah.

Dengan mempraktikkan panduan ini mudah-mudahan kita lebih khusyuk ketika melaksanakan ketaatan kepada Allah SWT tanpa diganggu bisikan syaitan.  Semoga ibadah kita lebih berkualiti dan terhindar daripada penyakit was-was.

Wednesday, February 8, 2012

qadha solat

Assalamualaikum,


     firstly, penah tak you all terfikir bape banyk solat yang kaorng penah tertinggal sepanjang kaorang sudah akil baligh?? mesti banyak kan sampai tidak terkira banyak nya oleh jari jemari di tangan dan kaki kan?? fiuh, the same goes to me lahh ==' okay  aku nak share nan kaorng somthing,






hukum meningalkan solat fardhu



Orang yang meninggalkan solat fardhu adalah amat buruk dan sangat keji sekali, malahan ianya terlebih keji daripada iblis.
Ini kerana si iblis hanya enggan sujud kepada nabi Adam a.s. yang merupakan makhluk, tetapi orang yang meninggalkan solat adalah seorang yang enggan bersujud kepada Allah s.w.t yang merupakan Khaliq (pencipta).
Justeru itu, dosa meninggalkan solat itu amat besar sekali. Di Akhirat nanti seseorang yang meninggalkan solat itu akan dimasukkan ke dalam neraka.
Allah s.w.t telah menceritakan di dalam al-Quran, bahawa ahli syurga (Ashabul Yamiin) telah bertanya kepada penghuni neraka, yang bermaksud:
Apakah yang menyebabkan kamu masuk ke dalam neraka? Mereka menjawab, kami dahulu bukan daripada golongan orang-orang yang bersolat.
Daripada Abdullah bin Umar r.a. daripada Nabi s.a.w. bahawa pada suatu hari baginda menyebut tentang solat lalu baginda bersabda, yang bermaksud:
Sesiapa yang memelihara solat, nescaya solatnya menjadi nur untuknya, ketandaan (iman) dan kelepasan (dari neraka) pada hari kiamat.
Sebaliknya sesiapa yang tidak memeliharanya nescaya tiada nur baginya, ketandaan dan kelepasan.
Malahan dia adalah (dikumpulkan dalam neraka yang paling panas sekali) bersama Qarun, Fir’aun, Haman dan Ubai bin Khalaf.
(Hadis riwayat Ahmad, at-Tabrani dan Ibnu Hibban).
Daripada Jabir r.a. meriwayatkan beliau telah mendengar Rasulullah s.a.w. bersabda, yang bermaksud:
Sesungguhnya meninggalkan solat ialah (perkara yang menghubungkan) seseorang dengan kufur.
(Hadis riwayat Ahmad dan lain-lainnya).


apa yang perlu kita lakukan jika kita tertinggal solat fardhu??


qada' is the answer. Pengertian qada' menurut bahasa ialah menunaikan dan membayar. Menurut istilah pula ialah menunaikan ibadat di luar waktunya atau masih di dalam waktunya. Mereka yang meninggalkan solat sama ada sengaja atau tidak, diwajibkan mengqada'kan solat itu di luar waktunya. Meninggalkan solat tanpa uzur yang syarie' dianggap berdosa. Uzur yang dibenarkan ialah dua perkara iaitu terlupa dan tertidur.

Para ulama sepakat bahawa mengqadha' solat itu wajib bagi orang yang lupa atau tertidur, 


hadis Rasulullah SAW: 


"Sebenarnya bukanlah termasuk lalai kerana tertidur. Kelalaian itu ialah di waktu bangun. Maka apabila seseorang lupa solat atau ia tertidur, hendaklah ia melakukannya jika telah ingat atau sedar". 


Orang yang pengsan, tidak perlu mengqadha' solatnya, kecuali bila ia sedar itu cukup waktu untuk bersuci dan bersolat.




kepentingan qada'


okay, aku pernah tanya usatazah kat skolah dulu tentang kaitan taubat n qadha' solat, read coversation below,

haziq : ustazah, saya nak tanya( angkat tangan )

ustazah : nak tanya ape haziq, sila lah

haziq : klu kita taubat, dosa meninggalkan solat poun dimaafkan ka??

ustazah : Allahualam ziq, dia macam nie, Allah mungkin akan memaafkan kita, tapi kita wajib qada' solat yang kita trtinggal. tapi dengan syarat jgn tggal solat dengan sengaja lagi.

haziq : macm mane tuh? (kurg paham)

ustazah :  mcm nie lahh, kamu dah mintak maaf kat Allah, dan bila Allah dah maafkan kamu, kamu still ade hutang dengan Allah, hutang dia solat yang kamu tinggalkan dulu, kamu wajib qada'.

haziq : so azab meninggalakan solat stil kene ka klu tak qada'??

ustazah : mungkin kene, Allahualam.

haziq : mcm mane sye nak buat ustazah?? mane sy tahu bnyk mane yang sye tertinggal??

ustazah : sng ja ziq, selepas solat fardhu, kamu qada' lahh satu solat, contoh, lepas solat subuh, kamu buat solat qada' subuh, insyaAllah kita dapat qada' balik semua solat yang kita tertinggal,

haziq : okay pham, terima kasih.




Mereka yang meninggalkannya sama ada terlupa atau tertidur atau sengaja, wajib bertaubat kepada Allah SWT dengan taubat yang bersungguh-sungguh. Taubat tidak akan diterima selagi tidak memenuhi syarat-syarat taubat iaitu, tidak lagi meninggalkan solat dalam keadaan bagaimana sekalipun, menyesal di atas segala perbuatan maksiat khususnya solat yang ditinggalkan dan berazam tidak akan mengulangi semua keburukan pada masa akan datang. Wajib ke atasnya mengqada' semula solat-solat yang telah ditinggalkan. Sesungguhnya, perkara pertama yang dihisab oleh Allah adalah solat fardhu. menurut kata ustaz Azhar Idrus, jikalau solat fardhu kita tidak sempurna maka sia-sialah amalan sunat kita. Allahualam.

so kaorang fikirlah sendiri okay,  wassalam^^

Tuesday, February 7, 2012

kehidupan di sbp lebih baik berbanding di rumah~





Assalamualaikum,


    okay, aku saje nak ckap, aku slalu termenung ingt balik saat2 aku kat asrama dulu, bkan ape, aku rase life kat sane better dari kat rumah ==' kaorang penah rasa tak ape yang aku rasa?? okay, let me tell you,


bangun awal pagi


banyak kott kelebihan org yang bagun awa; pagi, kalau kat rumah mmg susah nak bgun pagi, niat tuh mmg lahh ade, tapi confirm trlajak punyalahh,kan? 




1.Bangun awal di waktu pagi dapat mencegah daripada penyakit hati.
2. Membantu membekalkan kandungan vitamin untuk tubuh badan.
3. Membantu dalam membekalkan tenaga, mencergaskan tubuh badan
Kesihatan tubuh badan akan dirasai oleh orang yang sentiasa bersolat, orang yang menjaga solat subuh, tahajjud, tidur yang sedikit memberi kekuatan dan tenaga yang berterusan. Ini dapat menyangkal dakwaan bahawa tidur yang banyak/lama dapat memberi kekuatan dan kesihatan.

solat di awal waktu

 kat skolah dulu mostly kita solat awal waktu kan, even ari minggu poun, yelahh, sebb bila dengar azan ja mesti kita trus g surau, kalau malas, membe akan ajak n ajak , last2 kita pegi jgk, when we are at home, the situation is totally different,  bila azan dah masuk, kita sibok dengan game lahh, fb lahh , tv lahh anything else yang wat kita leka n lalai. terdapat banyak fadilat solat awal waktu,



1) Hadith Nabi SAW:

الصلاة في أول الوقت : رضوان الله وفي آخره عفو الله (رواه الترمذي)
Ertinya: " Solat di awal waktu ; perolehi keredhaan Allah, dan di akhjrnya mendapat keampunan Allah" ( Riwayat At-Timidzi tetapi Albani mengatakan Mawdhu)

2) Sabda Nabi SAW

سيل النبي صلى الله عليه وسلم أي الأعمال أفضل , قال الصلاة لأول وقتها (رواه الترمذي)
Ertinya: " Ditanya Nabi SAW , apakah amalan yang terbaik, maka jawab Nabi : Solat di awal waktu" ( Riwayat At-Tirmidzi dan Abu Daud, Albani : Sohih


5) Nabi SAW bersabda :

 Ertinya: "Jangan kamu melewatkan solat kerana makanan dan juga lainnya" (Riwayat Abu Daud , Al-Albani menyatakannya Dhoif)


solat berjemaah di surau



cuba kita tanye diri kita, kat rumah bape hari sekali kita solat di surau berbanding di sekolah?? kadang2 satu hari tuhh tade lgsungkan??== alangkah senangnya kita dapat pahala bila kat skolah kan, kita mmg tak perasan, bila fikir balik mmg seng^^


Fadhilat (kelebihan) solat berjemaah

Fadhilat solat berjemaah amat besar sekali berbanding dengan solat bersendirian. Sabda Nabi s.a.w yang bermaksud:
Solat berjemaah melebihi solat bersendirian dengan 27 darjat (atau 27 kali ganda). (Hadith riwayat al-Bukhari dan Muslim)
Tuntutan berjemaah pada solat fardhu

Dalil tentang amat kuatnya tuntutan berjemaah itu ialah apa yang diriwayatkan oleh Imam al-Bukhari dan Muslim, bahawa,
Rasulullah s.a.w pernah mengancam untuk membakar rumah orang yang meninggalkan solat berjemaah.
Imam Muslim pula meriwayatkan hadith daripada Abu Hurairah r.a:
Ada seorang lelaki buta telah datang mengadu kepada Nabi s.a.w bahawa dia tidak mempunyai orang yang boleh memimpinnya pergi ke masjid. Oleh itu dia mengharapkan Baginda memberi kelonggaran kepadanya untuk bersolat di rumahnya. Pada mulanya Baginda telah membenarkannya, tetapi kemudiannya Baginda menarik balik kebenaran tadi setelah Baginda mengetahui bahawa si buta tadi dapat mendengar seruan azan solat yang dikumandangkan di masjid.
kelebihan solat di surau atau masjid^^
Sabda Rasulullah s.a.w:

            “Apabila seseorang itu telah berwuduk dengan sempurna dan menuju ke masjid dengan niat semata-mata hendak solat, maka setiap langkahnya mendapat pahala dan menghapuskan satu dosa.”
(Bukhari)

menghadiri majlis ilmu
kat skolah dulu boleh dikatakan setiap hari kita menghadiri majlis ilmu di surau or masjid,tak kisah lahh lama or sekejap, asalkan ade, tapi kat rumah nak hadir satu majlis ilmu kat surau poun susahh, bagi pengetahuan kaorang, org yang mghadiri majlis ilmu di surau or masjid mendapat keampunan dari Allah,

Dari Abu Hurairah ra. dari Nabi saw. beliau bersabda : “Sungguh Allah
mempunyai malaikat-malaikat yang mulia yang selalu berjalan mencari majlis zikir, apabila mereka mendapatkan suatu majlis yang dipergunakan untuk berzikir, maka mereka duduk di situ dan masing-masing malaikat membentangkan sayapnya, sehingga memenuhi ruangan yang berada di antara ahli zikir dan langit dunia. Apabila ahli zikir itu telah kembali ke rumah masing-masing, maka para malaikat itu naik ke langit, dan kemudian di tanya oleh Allah Azza wa Jalla padahal Allah telah mengetahuinya :
“Dari mana kalian datang ?”
Para malaikat menjawab : “Kami baru saja mendatangi hamba-Mu di bumi yang membaca tasbih, takbir, tahmid dan memohon kepadaMu.”
Allah bertanya : “Apakah yang mereka minta ?”
Malaikat menjawab : “Mereka minta Syurga.”
Allah bertanya : “Apakah mereka pernah melihat syurga-Ku ?”
Para Malaikat menjawab : “Belum pernah”
Allah bertanya : “Bagaimana jika mereka melihat Syurga-Ku ?”
Para Malaikat menjawab : “Mereka juga mohon diselamatkan.”
Allah bertanya : “Mereka mohon diselamatkan dari apa ?”
Para Malaikat menjawab : “Dari Neraka-Mu.”
Allah bertanya : “Apakah mereka pernah melihat Neraka ?”
Para Malaikat menjawab : “Belum pernah”
Allah bertanya : “Bagaimana jika mereka pernah melihatnya?”
Para Malaikat menjawab : “Mereka juga memohon ampun kepada-Mu.”
Allah berfirman : “Aku telah mengampuni mereka, maka Aku akan memenuhi permohonan mereka dan akan menjauhkan mereka dari apa yang mereka mohon untuk diselamatkan.”
Para Malaikat berkata : “Wahai Tuhanku, di dalam majlis itu ada si Fulan,
seorang hamba yang banyak berdosa, ia hanya lewat kemudian ikut duduk
bersama mereka.”
Allah berfirman : “Kepada Fulan pun Aku mengampuninya. Mereka semua adalah termasuk ahli zikir, dimana tidak ada seorang yang duduk di situ akan mendapatkan celaka.” (HR. Bukhari Muslim)


sebelum spm habis aku punyalahh tak sabar nak habis skolahh, nak enjoy kat rumah, tapi bila dah habis skolah, jauh dalam hati aku , aku rindu situasi kat semesta tahun lepassss, ape yang aku post nie harap dapat kita renung bersama untuk berubah kearah yang lebih baik n klu aku salah dalam menyampaikan mende nie, tegurlahh aku okayy,


wassalam


music