Sunday, November 11, 2012

amalan sebelum tidur


Assalamualaikum, 

jam menunjukkan sudah nak masuk pukul 3 pagi, tapi mata ini tak boleh nak tido ouh, haaa, disini, saya nak berkongsi sedikit berkenaan amalan sunnah yang boleh kita amalkan.

1. Sebelum dan selepas tidur baca doa tidur. Ramai orang memperlekehkan doa harian tapi hakikatnya harga yang Allah swt janjikan adalah syurga.

2. Jangan tidur menghadap kaki arah Qiblat. Ini adalah kedudukan tidur orang yang telah mati.

3. membaca Tasbih Fatimah, sekiranya dia mati malam itu,dia akan dikira sebagai mati syahid.

Subhanallah 33 X, Alhamdulillah 33 X, Allahuakbar 33 X.


4. Baca 4 Qul tiup ke tapak tangan dan sapu keseluruh badan untuk menghindarkan sihir dan niat jahat manusia.

5. Niat untuk bangun Tahajjud. Sekiranya tidak terjaga, Allah swt akan mengira seolah -olah dia bertahajjud sepanjang malam. Tahajjud adalah sebaik-baik pelindung daripada sihir dan buatan orang.

6. Ambil wudhu' sebelum tidur dan Solat Sunat Taubat 2 rakaat.

7. Maafkan semua kesalahan manusia pada kita dan halalkan semua hutang piutang sebelum tidur.

8. Tidur cara Rasulullah saw dengan mengiring badan ke kanan dan tapak tangan di bawah pipi.


"Dilarang tidur meniarap terutama lelaki.Tutup aurat ketika tidur. Kenapa ya? Lelaki yang tidur meniarap,dibawahnya Syaitan/ Jin Betina.Tidur bogel atau tidak menutup aurat akan menghindarkan Malaikat Rahmat.


Thursday, November 8, 2012

masalah


Assalamualaikum, 

     Setiap orang yang hidup di muka bumi ini pasti pernah dilanda masalah dan musibah. menipulah kalau ade orang yang mengaku bahawa hidupnya tak pernah ada masalah kan? mana datangnya masalah ni eah? cuba kita fikir balik, dari mana datangnya masalah ini. logik ke ada statement yng mengatakan bahawa, masalah ini sebahagian daripada ujian Allah kepada hambaNya? ye, masalah tu adalah ujian Allah bagi menguji sejauh manakah kuatnya iman seseorng itu terhadap yng Maha Pencipta.

     Acap kali, bila seseorng dilanda masalah atau musibah, mereka menyalahkan Tuhan. " Ya Allah, kenapa mesti yang menerima musibah kau ini ya Allah, kenapa bukan dia, atau orang lain??". kita sering mendengar atau mempersoalkan seperti ini kan? apabila kita senang atau bahagia, kenapa kita tidak pernah mempersoalkan kebahagiaan yang kita dapat? kenapa Allah memilih untuk memberi kebahagian kepada kita? kenapa tidak orang lain? kenapa tidak rakyat2 palestin yng merana sekarang? renungkanlah. Allah itu maha adil. setiap ape yang dia beri pasti ada hikmahnya. PASTI! 



"Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya."


     To be honest, sekarang aku poun dilanda perbagai masalah. Aku tahu, apa yang aku lalui ini, pasti ada hikmahnya. cuma aku kene kuat sekarang. ya Allah, bantulah hambaMu ini ya Allah, tetapkanlah iman ku kepadaMu ya Allah, janganlah kau pesongkan aku ya Allah, berikanlah hidayah dan petunjuk kepadak ya Allah. Sesungguhnya, kau lah tempat aku mengadu domba, tempat aku meminta dan tempat aku berlindung, amin ya rabbal Alaminnn.

Saturday, July 7, 2012

perjalanan baru :)

Assalamulaikum :)
puhh puhh! berhabuk pulak blog aku nie, hahah, sorry lahh, mklumlahh dah masuk u nie bz sikt, tade masa sgt nak update blog, ramai yng tertanye2 aku skang kat mane? fly keh?? yelahh, Alhamdulillah, sebb aku dapat SPM 6A+ 3A. 



wahai adik2 dan junior aku, tak semestinye org yng cemerlang SPM wajib fly kan?? tak semestinye yng fly overseas tuh masa depan cerah. n yng stay kat local nie masa depan tak secerah orng yng fly :) okay, aku bukan nak riak bangga bagai, aku just nak ckp, dekat mana2 poun kit belajar, tetap boleh berjaya, dengan syarat, kita kene sentiasa usaha dan berdoa :) 




boys kuliah 5

honestly, aku dah dapat beberapa twaran scholars untuk fly, tapi aku choose untuk stay kat UPM nie, ade yng beranggapan aku nie bodoh, tak reti bersyukur dan sebagainye sbb tak accept tawaran tuh. but the fact is, aku dah berdoa mintk petunjuk, dan naluri aku mahu aku stay :) Alhamdullilah, aku berjaya dapat momentum untuk belajar kat sini . aku syg gila kot nak tggalkan UPM :)


kat UPM nie, aku tak tahu nak ckp cmne, tapi aku telah dipilih untuk menjadi ketua bagi kuliah 5 (jumlah semua kuliah AsPer, 15) dan aku juga dilantik untuk mnjadi exco akademik untuk AsPer Batch yang ke8. aku sebenarnye mmg aim tanak pegang jawatan pape kat UPM nie, but semua nie dah takdir dan ketentuan Allah, aku takleh nak salahkan sape2, n aku kene terima jugak. aku pk satu jeh, "Allah takan bagi ujian dan amanah kepada hambaNya melainkan mereka dapat memikulnya" so, aku telah dipilih untuk memegang amanah nie, n aku akan melakukan ape yng termampu untuk batch aku :)


dan baru2 nie, AsPerians dah mengambil ujian test 1, dan result dah poun keluar, nie markah yng aku dpat :


bi- 87% - 9/10
math - 98% - 24/25
chemist - 80% - 12/15
agriculture - 80% - 16/20
fizik - 85% - 17/20
biology - 62% - 9.2/15


huh, agak kurng memuaskan hati especially biology, hmm, so aku takleh leka dan main2 lagi dahh, test 2 aku lagi dua mggu, hope kaorg sume yng baca blog aku nie, mndoakan aku :) i'll try my best to get 3.8 n above for the frst sem :) kepada kawan2 aku yng baca nie, jagn putus asa okay kalau markah test kaorg rendah, masih ada masa untuk memperbetulkan silap kita :) usaha tangga kejayaan, sekian ~ wassalam :)

Monday, April 30, 2012

Hilal Asyraf : BERSIH

Assalamualaikum,



masih ingatkah lagi kita kepada saudara Hilal Asyraf yang berani menegur Mahathir mengenai kenyataan beliau yng salah tntang hukum hudud?? disini saya ingi berkongsi pandangan beliau mengenai BERSIH :) aku copypaste nie, kalau tak caya, KLIK LINK HILAL ASYRAF KAT BAWAH SEKALI :)

p/s : menarik untuk dilayari : debat bersih



Pendapat dan Pandangan Hilal Asyraf Berkenaan Bersih 3.0

Assalamu'alaikum,

Semoga semuanya berada dalam rahmat Allah SWT.

Pertamanya, saya kena sedar yang saya ini tidak pergi ke sana. So, adalah amat berbeza dengan orang yang keluar, dan orang yang hanya duduk sahaja. Jadi penulisan saya ini sekadar daripada pemerhatian saya setelah membaca dan menonton pelbagai sources.

Apa yang saya lihat, BERSIH ini perlu dilihat secara menyeluruh. Bukan pada detik-detik terakhir semata-mata. Berdasarkan makluman ramai yang saya kutip-kutip, juga streaming Twitter yang saya ikuti kadangkala, termasuklah laporan-laporan dari pelbagai website, menyatakan bahawa BERSIH memang aman hinggalah tamat ucapan kepimpinan. Dikatakan, pada pukul 2.00 petang, majoriti duduk sebagaimana yang dirancangkan.

Dinyatakan majoriti menghormati Azan Zohor berkumandang dan senyap. Dinyatakan bagaimana pihak Polis memberikan kerjasama dengan baik, bahkan ada peserta-peserta yang menyebarkan bunga, serta cuba bermesra juga dengan FRU, ada edaran air mineral percuma, juga dikatakan ada peristiwa peserta BERSIH memberikan laluan kepada konvoi bermotor(ada riwayat kata polis, ada riwayat kata posmen. Tetapi riwayat beri laluan kepada konvoi itu konsisten). Dinyatakan, apabila tidak dibenarkan masuk ke Dataran, peserta duduk di mana sahaja mereka berada kala pukul 2.00 petang itu.

Bahkan, sekumpulan manusia yang turun ke BERSIH 3.0 melaporkan bahawa, komentar orang awam juga peserta yang lain ketika itu adalah: "Nampaknya, BERSIH kali ini lebih aman dari yang tahun lepas."

Maka tidak hairanlah, dikatakan BERSIH 3.0 ini berjaya.

Baik, laporan di atas ini, sangatlah konsisten. Setakat yang saya tanya, dan saya observe, semua bersetuju menyatakan bahawa BERSIH 3.0 bermula dan berjalan secara aman. Saya tidak pasti kalau-kalau media nyatakan atau tidak perkara seperti apa yang saya nyatakan ini.

Namun, selepas semuanya selesai, ketika inilah bermula provokasi. Ada sebilangan laporan yang saya terima, dikatakan bahawa ada segelintir pendemo yang tidak berpuas hati tidak dapat 'menawan' Dataran. Mereka mengangkat barricade. Ada juga laporan lain, yang tidak sedikit meriwayatkannya, berkata bahawa polis yang memberikan laluan, membuatkan orang gembira dan mengekori mereka yang hendak pergi ke Dataran. Rata-rata sumber menyatakan, ini adalah titik permulaan kekecohan.

Oleh kerana saya tiada di sana untuk betul-betul memutuskan mana satu peristiwa yang betul berlaku, jadi saya tidak boleh memberikan keputusan di sini. Namun, berikut adalah konklusi saya akan kekecohan yang berlaku:

1 - Saya amat yakin, setelah melihat keamanan yang panjang dari pagi hingga ke petang, mustahil Peserta-peserta BERSIH secara majoriti ingin merosakkan 'rekod BERSIH terbaik' mereka ini. Jadi jika ada yang berkelakuan buruk, itu adalah segelintir. Dan mungkin, yang segelintir inilah yang angkat barricade(jika benar cerita orang BERSIH yang angkat Barricade). Dan saya bukanlah tidak tahu, bahawa dalam dunia ini ada makhluk yang bernama SB(Special Branch) yang boleh menyusup ke dalam orang ramai, dan melakukan kekacauan ini. Tetapi saya malas nak tuduh SB dalam hal ini. Katalah memang segelintir orang BERSIH yang buat.

2 - Yang menjadikan ramai orang ikut mereka ini(yang angkat barricade) itu, pendapat saya, adalah kerana memang Polis memberikan laluan mudah. Di sini persoalan, mengapa polis yang gagah menjaga sepanjang siang, tiba-tiba tidak boleh benar-benar tegas menghalang atau menangkap perbuatan segelintir orang yang angkat barricade ini bagi menghentikan flow manusia ke Dataran? Ini keanehan saya. Sebab saya yakin, kalau Polis atau FRU ketika itu bertegas menangkap mereka yang angkat Barricade, membuat pengumuman tegas agar bersurai, mungkin majoriti peserta BERSIH yang lain tidak akan mengekori.

3 - Justeru, bila peserta-peserta yang merasa aman untuk pergi ke Dataran, melihat betapa mudahnya jalan yang diberikan kepada mereka, maka mereka pergi dengan keadaan yang girang. Tetapi, diriwayatkan kepada saya dalam bilangan yang ramai bahawa - Ketika inilah polis mula menyembur air dan menembak gas pemedih mata. Maka huru-hara pun bermulalah.

4 - Kita perlu memahami realiti bahawa peserta BERSIH itu ramai. Dan bukan semuanya mahu pergi ke Dataran itu. Ada yang sudah bersiap untuk pulang. Ada yang tidak berada di sana pun, tetapi di tempat lain. Kita dapat bayangkan huru-hara yang berlaku atas 'peristiwa mengejut' ini. Hanya kerana sebahagian kecil, polis hentam semua sama rata. Gas Pemedih Mata dan Penyembur Air itu pergi kepada semua orang, menyakitkan semua orang. Menjadikan orang ramai, yang semenjak siang telah membina kepercayaan kepada pihak polis, rasa terkhianat. Menimbulkan amarah yang tinggi sebilangan peserta BERSIH yang lain. Ini ditambah pula, dengan polis-polis yang memukul dengan ganas dan kasar peserta-peserta. Bahkan, ada peserta yang telah ditangkap, pun masih ditendang dan dipukul. Semestinya sesiapa yang melihat perkara ini marah, dan akan bertindak kasar juga. Ini namanya Mass Effect.

5 - Kes kereta langgar orang, saya kira telah mendapat pelbagai penjelasan. Pada saya, nak marah kereta polis itu langgar orang, kita kena ambil kira yang kereta polis itu sendiri sudah hancur dikerjakan orang sebelum pelanggaran berlaku. Berbanding 'memang dia niat nak langgar orang', saya lebih kepada 'dia hilang kawalan kenderaannya, lalu berlakulah kemalangan'. Apa yang terjadi itu, terjadilah. Polis langgar orang, orang pukul polis kerana sangka dia berniat jahat. Namun kena jelas juga bahawa, terdapat beberapa peserta BERSIH lain yang berusaha melerai dan menghentikan pembelasahan itu. Kemudian Kereta diterbalikkan, kerana risau ada orang di bawah kereta polis. Ini kesimpulan saya selepas melihat pelbagai video akan peristiwa itu, juga penjelasan dari pihak Pro dan Anti BERSIH. Dan apabila orang menyangka 'polis memang sengaja langgar' dan melihat peristiwa pelanggaran ini, nyata mereka naik marah lagi.

6 - Jadi, apakah BERSIH salah? Saya akan kata tidak. Pertamanya kerana kekecohan berlaku setelah tamat semuanya. 10 jam yang sangat aman hingga tamat secara rasminya. Jadi, acara BERSIH itu sebenarnya telah berakhir dengan aman dan berjaya. Keduanya, memahami Mass Effect, pada saya kejadian sebegini dapat dielakkan sekiranya Polis tidak menyembur air dan gas pemedih mata kepada semua. Bahkan, saya amat yakin, sekiranya Polis benar-benar bertegas dan tidak memberikan laluan mudah untuk mereka ke Dataran, maka yang berdegil itu akan dihentikan sendiri oleh peserta BERSIH yang lain. Tidak terjadilah apa yang terjadi.

7 - Pendapat saya, sekiranya benar-benar BERSIH bertujuan membuat huru-hara, memang mereka bertujuan membuat kekacauan, saya kira mereka tidak perlu kepada 10 jam yang aman tadi. Mereka tidak perlu menjaga solat. Baik mereka turun, bila angka sudah ramai, rempuh dan angkat sahaja barricade itu awal-awal. Tetapi nyatanya, bukan itu yang berlaku dari awal hingga akhir acara rasmi BERSIH. Selepas itulah baru berlakunya huru-hara ini. Angkat barricade dan memudahkan perjalanan ke Dataran kemudian mula menyembur air dan menembak gas pemedih mata, hakikatnya adalah satu PROVOKASI. Sekali lagi, dengan teori Mass Effect, provokasi ini akan memberikan kesan kepada orang ramai lain yang mengikuti BERSIH.

8 - Pandangan saya terhadap Pihak Polis. Pada saya, gas pemedih mata dan penyembur air adalah satu tindakan yang tidak patut, apatah lagi bagi majoriti peserta BERSIH lain yang jelas melarikan diri. Kenapa kelihatannya tidak ada perancangan atau usaha untuk 'memandu' peserta BERSIH ini bersurai dengan baik? Tangkap sahaja yang angkat Barricade itu, dan kemudian untuk Peserta BERSIH yang lain, tunjukkan jalan buat mereka. Sebagaimana polis-polis yang menguruskan demo-demo yang berjalan di negara lain.

Ini, mereka semua dilayan sama rata. Disembur air, ditembak gas pemedih mata. Memanglah jadi huru-hara. Kemudian, apa yang lebih terkilan lagi adalah, ada peserta yang selepas ditangkap, dipukul-pukul lagi. Selepas dijatuhkan, ramai-ramai anggota berpakaian seragam menendang, memijak. Bahkan, ada wartawan, kameranya dirampas dan diperlakukan dengan kasar.


Lebih menyedihkan hati saya, adalah rakyat yang memerhati secara online, dengan mudah memberikan komen tidak berperi-kemanusiaan seperti: "Padan muka.", "Ini mesti ada buat jahat ni, sebab itu polis buat begitu pada dia." Perompak pun polis tak boleh pukul lepas kena tangkap. Apatah lagi pendemonstrasi? Jadi bagaimana tindakan ini boleh dikatakan: "Okay la tu."?


Dan yang menyedihkan, dari sebilangan riwayat yang saya dengar, mereka menyatakan bahawa - "Orang-orang yang ajak rempuh ke Dataran itu, tidak ditangkap oleh polis, dan kemudian hilang."


9 - Media-media utama juga, pada saya membesar-besarkan peristiwa huru-hara. Memetik gambar-gambar yang boleh dipergunakan untuk menunjukkan kekasaran dan sebagainya, sedangkan gambar-gambar itu kalau ditunjukkan dalam bentuk video, disambung beberapa gambar lain, akan menunjukkan betapa apa yang diberitakan media-media utama tidak benar. Angka peserta BERSIH dinyatakan dengan angka yang sangat sedikit. Kemudian tindakan polis memijak dan memukul perserta berlebihan, tidak diangkat. Kisah polis yang tercedera pula dibesar-besarkan, dan kisah kereta terbalik dimainkan dengan penuh efisyen!


Konklusi akhir saya, untuk menutup pandangan saya berkenaan BERSIH adalah:


Peristiwa BERSIH perlu dipandang secara menyeluruh. Bukan di akhir-akhirnya sahaja. Kita nak besarkan Isu Sampah merata-rata contohnya, kita kena faham yang Peserta BERSIH hakikatnya ada sebilangan mereka bertugas kutip sampah. Tetapi apa yang kita expect selepas kena water canon dan tear gas? Orang lari la. Campak segala apa yang ada di tangan untuk mudahkan larian.


Saya lihat, kalau kita pandang BERSIH ini secara menyeluruh, dari pelbagai angle, kita akan nampak bahawa BERSIH itu sendiri hakikatnya berjaya.


Dan huru-hara ini tidak akan berlaku, sekiranya ditangani dengan baik oleh Pihak Berkuasa. Kita juga, tidak akan buta-buta menyokong semua tindakan dari Peserta BERSIH yang ada. Kita kena faham, memang ada tindakan, tidak patut disokong, seperti bertindak membaling kon, batu, dan sebagainya. Saya tidak bersetuju kenapa kereta polis itu kena dibaling batu dan kon dan sebagainya hingga menyebabkan perlanggaran.

Sekian.


---------------------------------------------

Sekadar pandangan saya,

orang yang berada di luar negara,

yang semestinya tidak turun BERSIH 3.0 ini.

oleh : Hilal Asyraf

Wednesday, April 25, 2012

EduQuest PETRONAS







Assalamualaikum, 


      okay today aku nak kongsi sikit pengalaman aku time pergi intervie for PETRONAS scholarship mggu lepas. Sebelum tuh, aku nak gtau sikit, supaya kaorng tak keliru. PETRONAS ade offer 3 interview which are;



  • PETRONAS scholarship for abroad studies,
  • PETRONAS scholarship for local studies ( UTP)
  • kemasukan ke UTP ( selfsponsor)





      Alhamdullilah, aku apply yng for local studies, n aku dapat. sumpah tak sngka, aku bersyukur sgt2 :) pihak PETRONAS bagi aku SMS soh aku check status permohonan kat laman web PETRONAS n bila aku check, aku dapat n dia bagi list tmpat, tarikh, dokumen2 yang kene submit and barang2 yng perlu dibawa bersama sepanjang eduquest tuh.



  • tempat penginapan : UiTM Seri Iskandar , Perak
  • tempat sesi temuduga : Universiti Teknologi Petronas
  • tarikh : 17-18 April 2012
  • masa pendafdataran : 8.00 pagi



aku bertolak dari rumah sehari sebelum eduquest tuh, yelah kan, aku dok pahang, interview kat perak, daftar pagi lak tuh, so aku bermalam ahh kat Hotel ( satu2nye hotel kat seri iskandar ), hotel tuh penuh dengan calon interview jehh ==' . then keesokan harinya kul 8 aku dah terpacak kat uitm, pergh ramai gila org, sume smart2 n muka educated jehh, but jangn terpsyko, naty wat kaorg jadi gabra lak, rileks jeh, tenang jeh, sebb sume yng datang interview sume setaraf nan kaorng :) aku poun g daftar, pergh beratur panjg gila, sbb ramai, 500++. After siap daftar, dia soh check-in penginapan. Around pkul 11 kitorg sume naik bas g UTP sbb ade taklimat. hari frst nie tade ape sgt, taklimat cm2 jeh. Tapi, kaorg kene pandai suaikan diri sbb nak hilnagkan nervous ouh. carilah kawan sebanyk yng boleh :) aku dulu dapat kawan mostly from SBP, SAS, SABDA, and SBPI Selandar. bila kaorg dah ade kawan, sure tak nervous, kaorg akan rase seronok jeh , cayelahh.




Okay, pada sebelah mlm tuh, kitorg ade Science & Mathematics Test ( senior aku ckp same jeh soalan dia for semua panggilan interview). Mmg time tu puas otak memikir, soalan physc, chemist and addmath. tak susah, simple jeh, tapi yng simple tuh kitorg tak ingt,haha. Nasihat aku, sape yng nak g educamp kat mana2, better prepare, buatlahh ulangkaji sikit so naty snglahh nak jawab kalau ade test kan :) kalau tade test tapelah, tak rugi poun kaorg revise :D


Then on the next day, kitorng sume dibahagikan kepada 4 group, A, B, C and D. group nie actually group untuk interview session. Aku dapat group C. so hari tuh ade 2 part, IQ and BI test,a and interview session. Group A and B interview session belah pagi , IQ test belah petang, group C and D vice versa. 



IQ and BI test.


  • soalan BI test mostly nak test grammar n vocab jeh, alhamdulillah tak susah sgt.
  • soalan tak susah mane, tapi cukup2 mencabar otak kaorg,
  • satu paper verbal, satu paper diagram.
  • verbal test 60 soalan jawab dalam masa 30 minit.
  • diagram test 40 soalam jawab dalam masa 20 minit.



tips


  • jangan spend much time on a certain question.
  • kalau rase takleh jawab, tanda jeh jawapan yang kaorg rase betul.
  • jangan tggal soalan yng kaorg tak tahu mcm kaorg buat dalm SPM sbb kaorg tade mase untuk patah balik.
  • semua org tak sempat nak habiskan, so bila masa dah habis n kaorg tak siap lagi, hentam jela, haha, jgn tggal kosong.





Interview session.



      Kitorg dibahagikan mengikut group, 1 group 5 org (3 boys, 2 girls). Then dia bagi masa untuk kenal2 nan ahli group.Group aku , Ikmal, Dannis, Syakinah and Tikah. Aku dapat group nan semua dak sekolah biasa except ikmal dak SEMSAS. aku penah jumpa dia sebelum nie time IIUM Mtah Quiz. And aku paling terkejut nan Syakinah sbb dia tggal kat Manjung ( dkat rumah lame aku dulu ). dahlah cute, hahaha. so kitorg borak2 lahh dulu kenal2.


      After tht, dia akan bagi case for untuk setiap goup, tajuk sama, tapi task lain2. Dia bagi half an hour untuk bincng dlm group pasal task yng kita dapat.Ape yng kitorg kene buat adalah, kene ckp same ade agree atau tak dgn recommendation yng telah diberi. then bagi lahh point kenapa kaorg setuju atau sebaliknya. Aku dapat tajuk REFUGEE .To be honest aku time group disscussion tuh, aku byk main2, tup2 masa dah abis.hahhahaa,tulah aku nan dannis sibuk sibuk kacau syakinah nan kakak yng jage kat situ.  point aku baru satu jehh, tapi aku rileks jehh, confident2! hahaha.


      Then lepas masa tamat, kitorg semua dipanggil masuk dalam WAITING ROOM, haha, aku ingt dalam bilik tuh sume senyap n cuak, tapi sebaliknye yng berlaku, bising nak mampuih,haha smpai abg kat situ soh senyap. sorg2 dia panggil. time tuh ape yng penting kene cool, jang nervous n panic, just be confident :)


      Bila nama aku diseru, aku bagun ngan tenang n mlangkah menuju ke bilik panel. time tuh ati bergoncang dah, tapi aku try calm, kalau gelabah naty sume tak cadi. time tuh kita kene berserah n tawakal pada Allah.


tips 


  • sebelum masuk, ketuk pintu, masuk dengan kaki kanan and bagi salam bagi yng islam and ucap selamat kalau panel non-muslim.
  • jalan denga confidence n rileks, jangan membelakangkan panel. 
  • jangan duduk selagi panel tak suruh, sbb panel nak tgk penampilan kita dulu.
  • bila dah dijemput baru duduk, duduk dengan tegak dan selesa. 

  
      Frst question yng dia tanye aku, sila perkenal kan diri ( dia tanye dalam bm), aku poun introduce diri aku dalam bi. Then dia tanye nak amik course ape? dan kenapa nak amik course tuh, lpas aku jawab, dia tnye mcm2, so get prepare eah kaorg, panel mmg cmtu, ade jeh nak tanye. Then panel soh complete task yng aku dapat, sumpah aku lupa ouh ape yng aku dah tulis, so aku terus jadi diri aku yng sebena,Alhamdulillah aku dapat bagi point2 yng bernas. Lepas aku bagi point, panel tuh tanye mcm2 lagi, mmg teruk aku kene. so kaorg, ape yng penting, be confidence! just be yourself, jgn berlakon sbb panel dapt tahu kaorng berlakon keh tak sbb diorg pakar n terlatih ouh.


      Then dia kata aku boleh kuar, dia soh aku pggil ahli lain. then after both five of us dah selesai personal interview, panel soh kami berlima masuk untuk group discussion. Panel bagi 15 minit untuk kitorng bincng dpan diorg. Kitorng poun masuklah, yang lawaknye, kitorng sume tak tahu nak start cmne bila panel tuh kata ' you all can start now'. puas si dannis cungkih kaki ikmal soh start. aku bisik kat syakinah soh star, tapi sume senyap mcm ade malaikat lalu, hahha. then si dannis hanya start dengan satu perkataan , " so...", pastu senyap. then ikmal smbung, "whats the problem??". then senyap balik. aku time tuh bengang poun ade, nak gelak poun ade, hahaha.


      Disebbkan aku dok tengah2, aku rase mcm org aku bertanggung jawab nak start. so aku main tibai jeh ckp.Bila aku dah start ckp, sume dok sibuk nak celah2, siot, bila aku soh start sume mcm tunngul ==' ahahahah. then disebabkan vocab kitorng tak tggi, panel tuh soh discuss dalam bm poun tape. pastu makin rancak plak tuh, cehh ==' hahaha, at the end kitorng kene bagi satu solution bagi masalah yng dalam task tuh. 


      nasihat aku, kaorng kene pandai2 lah bercakp time group disscussion, kalau org ckp kita jgn nak pangkah2, give out all your idea, sume tuh panel akan judge. panel nak tgk how we communicate, our softskill and our leadership. confident tuh paling penting. jang jadi minor, sbb kalau kaorg tak menonjol, peluang nak dapat scholar mmg tipis. 


      Then after tamat 15minit, panel soh bagi solution, then dia ckp thnks n tggu panggilan kalau trpilih untuk scholar. so kitorng poun keluar tggu bas ( kitorg group kedua siap dlm 50 group) hahaha. so lepas keluar tuh hujan lebat, sempat ahh main hujan.  then aroud pukul 5 balik UiTM by bus, n pukul 6 check-out.


      Bagi aku eduquest nie mmg pengalaman aku yng berharga n susah nak dapat. InsyaAllah kalau ade rezeki, aku akan dapat email dari Petronas on may 10, 2012. kalau aku tak dapat maybe bukan rezeki aku.maybe ade hikmah disebalik ape yng terjadi. Yang penting aku bersyukur telah di short listed kan untuk eduquest nie. apa pun, aku hanya mampu tawakal n berdoa jeh sekarang. kaorg yang baca entry nie, doakan aku same okayy :) terima kasih semua ! 

Tuesday, April 10, 2012

couple~

Assalamualaikum


hari nie aku nak kongsi something nan kaorg, sbb aku sering dikrtik poyo bajet bagai sbb aku mengeluarkan kenyataan yang aku tanak COUPLE lagi buat masa sekarang n dalam masa tedekat. memang, aku nak buat pengakuan jujur yang dulu aku nie kaki perempuan, bak kata org 'player' lahh kan? then selepas tuh aku dah mula insaf n aku nak setia pada yng satu. tapi selepas aku muhasabah diri n selepas apa yng berlaku pada diri aku, aku rasa biarlahh aku solo dulu buat masa sekarang. bila smpi masa baru aku pk pasal couple.






ramai yng cakap couple itu haram, but bagi aku tidak, jagan terkejut plak, bukan aku nak pesongkan akidah kaorng or sebagainye, tapi itu ape yng aku rasa. aku penah baca dalam ILOVEISLAM bahawa caople dan bercinta itu tak haram, sebaliknya mndekati zina itu haram. kalau kaorg couple hanya pada nama dan ikatan, tak haram poun, but kalau kaorg couple dan menjerumus kepada zina ( tak kesahlahh segala jenis zina) maka, hukumynya haram. macam yang ustaz Azhar Idrus penah ckp, pakai seluar pendek tak haram, tak pakai tudung tak haram, yang haramnya ialah mendedakan aurat. kaorang pakai lahh baldi atas kepala kuar rumah poun bole, takyah pakai tudung, tutup aurat kan? tak haram^^


seriously, pasal aku couple lahh aku dah hancurkan masa depan seseorg, asyik sibuk bercinta, result SPM dia tak sama dengan aku, dan aku rasa besalah sangt2 n aku tak tahu cmne nak tebus kesalahan aku tuh. so untuk mengelakkan pisang berbuah dua kali, aku tanak kapel dah. maybe itu pengajaran bagi aku jgak, so aku ase, time blaja bukan lahh masa untuk akpel lagi, kalau dah masuk degree tu lain lahh kan?


- aku tanak couple buat masa nie sebb aku syg hubungan aku nan pompuan.
kalau aku couple, mula2 mmg sweet gila2, sume yng buruk jadi cntik2, bila lame2, dah mula gado, hubungn yng dulunye rapat jadi renggangn lepas clash, dah jadi mcm musuh.


-aku tanak couple lagi sebb aku nak focus blaja dulu, insyaAllah 8 tahun lagi, bila aku dah berjaya, dah kukuh kewangan, aku masuk meming.


-aku tanak couple lagi sebb aku takut kecewa, jodoh kita ditangan tuhan, bercinta di usia sekarang jarang kekal ke jinjiang pelamin, tetapi kalau kawan kawin nan kawan mmg ramai kan? :)


nie la niat sebena kenapa aku tanka couple lagi buat masa nie, aku harap kaorg sume paham dan tidk membuat pelbagai andaian terhadap aku, aku bukan player anymore. seseungguhnya aku percaya pada jodoh di tangan Allah, ape yng kita perlu lakukan adalah berdoa agar kita dijodohkan dengan perempuan yng kita nak. so aku nak ckp, couple tak membawa kebahagian berpanjangan, kebahagiannya hanya sementara, kawan lebih baik dari couple :) 


tepuk dada tanya selera :)



Monday, March 26, 2012

solat istikharah

Assalamualaikum,

    Haaa, waktu sekarang nie ramai diantara kita kan yang tak tahu n keliru dalam untuk memilih bidang dan kerjaya kita pada masa akan datng kan? so aku nak shor kat kaorng, buatlahh solat isthikharah okay. sesungguhnya Allah maha mengetahui masa depan kaorng, ape yng baik untuk kaorng dan kos ape yng sesuai untuk kaorng. setiap ape keputusan yng kita nak buat, hendaklahh kita memohon petunjukNya supaya kita tidak akan menyesal di kemudian hari okaa :)

Solat Sunat Istikharah


    Solat ini dilakukan untuk mendapatkan petunjuk, terutama bila seseorang dalam keraguan memutuskan mana yang terbaik diantara dua perkara yang diragukan. Jika timbul keraguan dalam hati untuk memilih atau mengambil keputusan dalam sesuatu perkara, contohnya: apakah aku harus menolak atau menerima? Keraguan makin terasa, keputusan tidak dapat dipastikan setelah melihat masing-masing ada kelebihan dan keburukannya.


    Oleh yang demikian, hendaklah menyerahkan pada Yang Maha Kuasa untuk memilihnya. Sebelum seseorang mengambil keputusan ia dianjurkan solat istikharah dua rakaat.

    Dengan mengharapkan agar ditunjukkan Allah untuk mendapatkan pilihan yang terbaik. Jika keraguan masih mempengaruhi fikiran untuk menentukan pilihan, ulangilah solat istikharah dan membaca doanya, walaupun pengulangan sampai 7 kali berturut-turut. Selepas itu, bertawakkal kepada Allah, pilihlah salah satu daripadanya, ambillah yang mana arah ‘hati’ lebih cenderung setelah berdoa. Jangan menimbulkan lagi keraguan, yakinlah bahawa itu adalah pilihan terbaik dari yang Maha Kuasa.




    Jangan merasa kecewa andai ternyata dalam keputusan yang dipilih menimbulkan keinginan yang tidak disukai. Ingatlah bahawa ini adalah yang telah digariskan pada azali yang tidak dapat dielakkan, besar kemungkinan mengandungi hikmah, membawa kebaikan dimasa akan datang, hendaklah tetap mempunyai husnuz-zan kepada Allah.




Tata Cara Solat Istikharah


    Tata cara solat istikharah lebih kurang sama dengan solat subuh, Hanya niatnya saja yang berlainan, iaitu berniat solat istikharah. dilaksanakan sebelum tidur ataupun setelah bangun tidur. Sangat baik dilakukan sesudah lewat tengah malam disaat sunyi, supaya hati lebih khusyuk dalam mengemukakan permohonan kepada Allah. Solat ini sangat peribadi sifatnya. Sebab itu harus dikerjakan sendirian. Solat ini tidak memakai azan atau iqamah.



Lafaz niat:

Ushalli Sunnatal Istikharaati Rak’ataini Lillahi Ta’aala

Sahaja Aku sembahyang sunnat istikharah 2 rakat tunai kerana Allah Ta’ala


Rakaat pertama:

Baca surah Al-fatihah dan surah Al-kafirun


Rakaat kedua:

Baca surah Al-fatihah dan surah Al-ikhlas



Selepas salam, bacalah doa yang disarankan dalam istikharah:

Dalam berdoa sebaiknya menyebutkan permintaan yang ingin diberikan petunjuk oleh Allah s.w.t. misalnya: “Ya Allah, jika hal ini….(sebutkan namanya)”



Doa istikharah

Setelah selesai solat, berdoa seperti yang dianjurkan oleh Rasulullah SAW:




Allaahumma inni astakhiiruka bi’ilmika, wa astaqdiruka biqudratika wa as aluka min fadhlikal azhiim. Fa innaka taqdiru wa laa aqdiru, wata’lamu wa laa a’lamu, wa anta allaamul ghuyuub.
Allaahumma inkunta ta’lamu anna haadzal amra khairun lii fii diinii wama’aasyii wa ‘aaqibati amrii, ‘aajili amrii wa aajilihi faqdurhu lii wa yassirhu lii tsumma baarikliifiihi. Wa inkunta ta’lamu anna haadzal amra syarrun lii fii diinii wa ma’aasyii wa ‘aaqibatu amrii ‘aajili amrii wa aajilihi fashrif annii washrifni ‘anhu waqdur liyal khairahaytsu kaana tsumma ardhinii bihi, innaka ‘alaa kulli syai-in qadiir




Ertinya:-


“Ya Allah, aku memohon petunjuk memilih yang baik dalam pengetahuanMu, aku mohon ditakdirkan yang baik dengan kudratMu, aku mengharapkan kurniaMu yang besar. Engkau Maha Kuasa dan aku adalah hambaMu yang dhaif. Engkau Maha Tahu dan aku adalah hambaMu yang jahil. Engkau Maha Mengetahui semua yang ghaib dan yang tersembunyi.

Ya Allah, jika hal ini (***) dalam pengetahuanMu adalah baik bagiku, baik pada agamaku, baik pada kehidupanku sekarang dan masa datang, takdirkanlah dan mudahkanlah bagiku kemudian berilah aku berkah daripadanya.
Tetapi jika dalam ilmuMu hal ini (***) akan membawa bencana bagiku dan bagi agamaku, membawa akibat dalam kehidupanku baik yang sekarang ataupun pada masa akan datang, jauhkanlah ia daripadaku dan jauhkanlah aku daripadanya. Semoga Engkau takdirkan aku pada yang baik, sesungguhnya Engkau Maha Kuasa atas setiap sesuatu.”



#copypaste :)

Wednesday, March 21, 2012

belive in Allah :)

Assalamualaikum,


first aku nak cakap sorry kalau entry aku kali nie buat hati kaorg yang baca terguris or terasa.
okayy, aku tahu tadi dapt result SPM,ade yang hepi smpai melompat tak cukup tanah n ade yng bersedih n nangis. aku post entry bukan sbb nak bangga diri n so on, tapi aku tanak lahh tngok membe2 aku kecewa.


ikhlas niat aku post entry nie sbb tanak kaorg down n sedih.come onlahh guys, janga sedih lahh weyh, im begging you all. seriously aku tak hepi dengan pencapaian aku sbb membe2 baik aku kecewa n sedih. ape guna istilah kawan kan, kalau membe dok sedih kita hepi julang2 result kita. sebagai kawan kaorng, aku sedih kott kaorng tak capai target kaorg.


aku nak ingtkan kaorg, SPM bukan segala2 nya, sape yng dapat result bagus, tu maybe rezeki diorg. sape yng  dapat result yang tak mencapai target jagan lahh terlalu sedih n kecewa. Anggaplah itu sume sbagai ujian Allah untuk kita dalam menempuhi hari yang mndatang. Allah menguji hambaNya kerana Allah tahu hambaNya dapat atasi ujian tuh. setiap ape yng Allah bagi kat kita ade hikmahnye,. mybe kaorg tak berjaya sekarang, dekat u nanti mane tahu kaorg akan berjaya kan? rezeki Allah mmg ade untuk kaorg, cuma kaorg tak tahu bila ja. so jgn terlalu kecewa n sedih. tebus balik dekat u naty, kaorng bukan  tak pandai, pandai. cuma rezeki kaorg bkan masa nie. okay? just believe in ALLAH :)







sape2 yng dapat banyak B+, recheck lahh okay, then doa n solat hajat bnyak2. insyaAllahh rezeki itu ade untuk kaorg,


amalkanlahh surah AL-WAQI'AH ok, sesungguhnya surah ini adalah surah kekayaan dah mendatangkan rezeki bagi sesiapa yang mengamalkannya.amalan membacanya ia memberikan beberapa khasiat dan kelebihan tersendiri.


 Sabda Rasulullah SAW: “Surah al-Waqiah adalah surah kekayaan. Hendaklah kamu membacanya dan ajarkanlah ia kepada anak-anak kamu.” (Riwayat Ibn Mardawaih daripada Anas: Kasyf al-Khafa’) 


“Sesiapa yang membaca surah al-Waqiah pada setiap malam ia tidak akan ditimpa kefakiran.” (Riwayat daripada Ibn Mas‘ud: al-Azkar, al-Jami al-Soghir). 


“Barangsiapa membaca surah Al-Waqi’ah pada setiap hari dan malam dalam satu majlis sebanyak 40 kali, selama 40 hari pula, maka Allah akan memudahkan rezekinya dengan tanpa kesukaran dan mengalir terus dari pelbagai penjuru serta berkah pula.”


 Diantara fadhilah-fadhilah membaca surat Al-Waqi’ah adalah:


1. Jika dibaca setiap malam sebagai wirid, maka tidak akan tertimpa kepapaan. Rasulullah bersabda : Man qara’a suratal-Waqi’ati kulla lailatil lam tusibhu faqah, wa suratul-Waqi’ati suratul-gina faqra’uha wa ’allimuha aulada-kum. Ertinya: “Barangsiapa membaca surat Al-Waqi’ah tiap malam, maka tidak akan menimpa kepadanya kepapaan. Dan surat Al-Waqi’ah adalah surat kaya, maka bacalah dan ajarkanlah kepada anak-anak kamu.” 


2.Jika menginginkan datangnya rezeki dari Allah dengan tak terkira-kira datangnya, maka bbacalah surat Al-Waqi’ah selama 40 hari berturut-turut jangan terputus, dan setiap harinya dibaca 40 kali. 


3. Dengan mewiridkan surat Al-Waqi’ah sebagai bacaan rutin setiap hari dan malam, maka Allah menjauhkan kefakiran selamanya. Sa’d Al Mufti mengatakan, bahwa hadist ini shahih. Rasulullah bersabda: Man qara’a suratal-Waqi’ati lam yaftaqir abada. Ertinya: “Barangsiapa (membiasakan) membaca surat Al-Waqi’ah, maka ia tidak akan kefakiran selamanya.” 



Friday, March 16, 2012

result SPM 0.o

Assalamualaikum,


    jengs! hahaa, 3 bulan dah berlalu. 30 november kita start bergembira, nah kao 21 march! sape yang mampu tersenyum mmg hebat ahh. sume kecot perot kan menanti result SPM :D masing2 pk, mcm mane lahh slip SPM aku, cntik ka macm slip UPSR n PMR??  honestly, aku cuak gila nan result aku. ramai yng anggap aku nie cerdik n so on. bagi aku, aku bkan lahh genius n pandai, sbb aku poun blum tentu dapat straight a's lagi. aku hanya mgharap rezeki Allah ja. ape yang mampu aku buat doa n tawakal after aku dah usaha bagai nak rak last year.






    Sepertimana yang kaorg tahu, SPM nie sume orng cakap 'sijil hidup mati' kan?? klu result SPM kita tak cntik, tade masa depan ka kita? tak boleh berjaya ka? bagi aku, SPM nie landasan untuk menentukan hala tuju kita selepas sekolah. sama ada nak masuk universiti ka, keje ka or masuk politeknik n so on.SPM jugak memudahkan laluan kita untuk belajar kat u dengan adanya scholarship(kalau result bgus ahh). tak brmakna kalau spm kita tak dapat straight kita takleh berjaya.


renungkan~ kisah benar



  • sorng hamba Allah, spm dapat 9a, masuk asasi, pointer keseluruhan dpt 2.9 somting ja.SPM 9A bhai! bkan seng nak dapat 0.o

  • sorg lagi hamba Allah, SPM just 4A. tak dapat masuk asasi. so kene masuk matriks. tup2 pointr 3.92!!pergh susah kott nak dapat. Sambung degree dapat aerospace engineering.



    Ape yang aku nak tekan kan kat sini, kalau result SPM kita tak dapat straight a's or tak cantik, jagan lahh kecewa. Jangan putus harapan pada Allah. rezekiNya kat mana2 boleh kita dapat. kalau bukan time SPM, maybe pada masa akan datang kita akan dapat. syarat dia jagan putus asa. pasti ade hikmah atas ape yang trjadi pada kita :)


    Bagi yang dapat result cemerlang nanti, tahniah lahh. jagan lupa diri dan tanggungjawab kita pada Allah. janagn rasa kita hebat n so on. dan ingat perjalann hidup masih panjang. bila mintak kerja, sekarang org tak tgk result SPM, tapi tgk prestasi kita time kat universiti :)




so sama2 lah kita berdoa agar kita semua dapat result SPM yang cemerlang menjelang 21 MARCH nanti :)
supaya dapat dijadikan hadiah kepada ibubapa kita , insyaAllah.


wassalam.

Wednesday, March 7, 2012

kehidupan selepas SPM

Assalamualaikum,


     Hari nie aku ckp nak cmne hidup kita ( SPM candidate 2011) after SPM. perasan tak dulu, sbelum SPM habis, kita sibok membilang hari bilalahh SPM nak habis, tak sabar2 asenye kan? hari demi hari kita menghitung, nahhh! skang dah habis SPM, seronok tak? upu masuk bulan 9! bhahaha, rmai yang aku denga bosan dok umah n so on,dulu sibok sgt nak dok umah. manusia mmg tak reti bersyukur kan??






     Okay. let see, act lepas SPM macam2 kita boleh buat untuk hilangkan bosan. mostly kita semua terfikir nak kerja. nak kumpul duit smbil boleh isi masa lapang kan? tak semua orng dapat kerja n dibenarkan parents diorg untuk kerja. so, kepada yang sudah bekerja, tahniah aku ucapkan, kerja lahh elok2, carilahh rezeki yang halal^^


     Bagi yang tak bekerja pulak, takyah lahh kita cemburu atau jeles denga org yang sudah bekerja okayy, kaorg mesti akan down n pk nak jugak keje mcm diorng kan?? act, bagi aku,  setiap mende ade kelebihan. bagi yang bekerja, mereka takan rase bosan n akan daat duit ( mmg syok kan?). bagi yang tak bekerja pulak, kaorg takan dapat duit. tapi jgn sedih n risau, Allah itu maha kaya. Allah bagi kita masa yang bnyak smpai kita tak tahu nak buat ape.


    Seperti yang kaorg sendiri tahu kan? masa itu emas :) , banyak mende yang kaorang bole buat dengan masa yang kaorang ade. so jaganlah rase sedih, boring n so on, okay meh aku kongsi sikit ape yang kaorg boleh buat:


cari ilmu yang berguna.


    Dengan masa yang kaorg ade nihh, kaorang boleh sgt cari ilmu. ilmu bukan ja boleh dapat kat sekolah. kat mana2 poun kaorg boleh cari kalau kaorg nak. timetngah un9 fb or twitter, ape salahnya kita GOOGLE, macm2 kita boleh dapat dari situ. type ja apa yang kita nak, kita boleh dpt tahu mcm2 , both duniawi n ukhrawi. but AWAS!! kalau kaorng  jumpe hadis , jangan cepat percaya, pastikan hadis tu btol2 sahih (tgk perawi dia) then baru boleh percaya n mendalami mksd hadis tuhh.


    Selain tuh, kaorg boleh lahh baca buku2 yang ade kat rumah kaorg. buku2 agama mak parents kaorg ka, majalah ka n so on. jgn anggap kita dah pandai, act banyak agi mnde yang kita tak tahu kat dunia ni. so dengan membaca kaorg will know a lot of things. 


belajar mende baru.


    Time skang lahh kita boleh blaja mcm2. yela kan, dulu dok hostel ape yang kita tahu hanya lahh buku kimia, bio, sejarah n so on. bagi kaum perempuan tuh, kaorg patutlahh belajar memasak n jadi suri rumah time skang nie, kalau tak bila lagikan kaorg nak blaja? takkan nak tggu kawin kot, susah nanti.


main dan habiskan game baru.


    Ahha! masa nie lahh kita boleh guna kan untuk main game weyh, takkan nak baca buku je tak? hahaha, dengan adanya game, tiada lagi istilah bosan or boring, hahaha. habis satu game, beli game yang baru. habis agi beli agi :D other than that, kaorg boleh jugak hang out nan kawan2 untuk hilangkan bosan.







Secara keseluruhannya, masa yang Allah bagi kat kita sekarang janganlah kita sia-siakan. jadi lahh orang yang bersyukur. jangan bila kita kesempitan masa nanti, barulahh kita menyesal tak gunakan masa yang ada sekarang dengan sebaik mugkin. ingat , gunakan waktu yang lapang sebelum tiba waktu sempit. sekian.wassalam :)

Tuesday, March 6, 2012

10 jenis umat islam yang kejam













Sufyan Athsauri berkata :

Sepuluh macam dari kekejaman ialah :



1. seseorang yang berdoa untuk dirinya sendiri dan tidak mendoakan anak-anaknya dan kaum mukmin.

2. seorang yang pandai membaca Al-Quran, tetapi tiap harinya tidak membaca seratus ayat.


3. seorang yang masuk masjid lalu keluar dan tidak solat dua rakaat. ( Sunat Tahyatul-Masjid)


4. seorang yang berjalan melalui kuburan kemudian tidak memberi salam dan mendoakan ahli kubur.


5. seseorang yang sampai di sebuah kota pada hari jumaat kemudian tidak solat jemaah.


6. seseorang yang didaerahnya didatangi oleh seorang alim, tiba-tiba tidak mahu belajar apa-apa daripadanya.


7. dua orang yang bertemu di perjalanan dan masing-masing tidak menanyakan nama kawannya itu.


8. seseorang yang diundang pada jamuan tiba-tiba tidak datang.


9. pemuda yang tidak ada kerja dan tidak mahu belajar ilmu dan kesopanan.


10. seseorang yang kenyang sedang dia tahu bahawa tetangganya lapar, tetapi tidak diberi dari makanannya itu.











Friday, February 17, 2012

SOLAT DIANCAM BISIKAN SYAITAN



Kita sedia maklum akan kewujudan iblis dan syaitan yang sifatnya begitu kuat memusuhi manusia.  Syaitan merasakan dirinya lebih mulia daripada manusia kerana syaitan berasal daripada api sedangkan manusia berasal daripada tanah. Syaitan telah berikrar di hadapan Allah SWT untuk menyesatkan anak-anak Adam. Matlamat Iblis dan syaitan menghasut dan melalaikan manusia tidak lain dan tidak bukan adalah untuk menyesatkan manusia, mengkafirkan manusia, memusyrikkan manusia dan menjadikan manusia sebagai ahli neraka.

Firman Allah SWT dalam Surah al-Hijr ayat 39:

Yang bermaksud:

Iblis berkata, “Wahai Tuhanku! Kerana Engkau telah menjadikan daku sesat, sesungguhnya aku akan memperindah segala jenis maksiat kepada Adam dan zuriatnya di dunia ini dan aku akan menyesatkan mereka semua.”

Diceritakan dalam sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Muslim, Uthman bin Abi al-‘As pernah datang berjumpa Nabi SAW lalu mengadu akan hal dirinya yang diganggu syaitan ketika solah dan menjadikan dirinya keliru dalam bacaan solahnya. Maka Rasulullah SAW bersabda:

ذَلِكَ الشَّيْطَانُ يُقَالُ لَهُ خَنْزَبٌ , فَإِذَا أَحْسَسْتَهُ فَانْفُثْ عَنْ يَسَارِكِ ثَلاثًا وَتَعَوَّذْ بِاللَّهِ مِنْهُ ".
Yang bermaksud: “Itu adalah syaitan yang bernama Khanzab . Jika kamu menyedari kehadirannya maka ludahlah (tanpa air liur) ke kiri sebanyak tiga kali sambil memohon perlindungan Allah daripada gangguannya.”

Lalu Uthman melakukannya dan syaitan tidak mengganggu solahnya lagi

Ketika kita mendirikan solat, Syaitan Khanzab ( خَنْزَبٌ ) biasanya akan menyerang dalam beberapa keadaan, antaranya:


1. ketika kita hendak berniat dan mengangkat takbir. 

Syaitan menjadikan kita sibuk atau tidak fokus kepada niat.  Sebab itulah ada orang yang mengangkat takbir kemudian menjatuhkan tangannya semula, kemudian mengangkat takbir sekali lagi kerana ragu-ragu. Kadangkala ada orang yang mengangkat takbir dengan gaya tangan yang pelik-pelik kononnya untuk lebih khusyuk dengan niatnya. Ada juga orang yang masih tidak selesai berniat dan mengangkat takbir walaupun imam sudah rukuk.  Tidak kurang pula ada orang yang mengulang-ulang bacaan al-Fatihahnya kerana tidak yakin.  Orang ini sebenarnya sedang dipermainkan oleh syaitan Khanzab.

2. teringat perkara lain ketika sedang solah.

Syaitan Khanzab akan mendatangi orang yang sedang solah lantas menghilangkan kekhusyukannya dengan membisikkan perkara-perkara di luar solah.  Sebab itulah, kadangkala kita teringat bermacam-macam perkara khususnya perkara duniawi.  Contohnya kita teringat kita ada menyimpan makanan dalam almari.   Kadangkala wajah seseorang terbayang-bayang di fikiran kita.  Kadangkala teringat isteri berpesan supaya singgah di kedai bila pulang dari masjid nanti untuk membeli kicap, bawang, tepung dan sebagainya.  Lintasan-lintasan fikiran seperti inilah yang boleh menyebabkan seseorang itu terlupa jumlah rakaat solahnya.

3. ragu-ragu sama ada mengeluarkan angin (kentut) ataupun tidak.

Adakalanya seseorang yang sedang bersembahyang terfikir sama ada dia telah terkentut atau sebaliknya.  Ini adalah keraguan yang dibisikkan oleh syaitan untuk mengganggu tumpuannya.  Dalam hal ini, Islam telah memutuskan agar seseorang tidak membatalkan solahnya sehinggalah ia tercium bau atau mendengar bunyi (kentut tersebut).

4. terdetik untuk memandang perkara lain ketika solat.

Tanpa disedari, kita mungkin pernah terpandang sesuatu yang berada di hadapan, di kiri atau di kanan ketika sedang bersembahyang. Ini menunjukkan solah kita tidak khusyuk dan kita sedang diganggu oleh syaitan. Syaitan sentiasa membisikkan kepada kita untuk melihat atau menjeling apa jua benda yang mengeluarkan bunyi atau melintas di sekitar tempat solah kita.  Ada masanya juga tangan kita bergerak untuk menggaru muka, hidung, telinga dan sebagainya walaupun tidak gatal.

Banyak lagi cara syaitan mengganggu ibadah sembahyang kita seperti membisikkan kita agar sembahyang dengan cepat, menjadikan kita mengantuk atau menguap, terasa hendak buang air, kerap terbersin dan sebagainya.

Kerapkah kita mengalami gangguan-gangguan seperti yang disebutkan tadi? Jika kerap, maknanya kita termasuk di kalangan orang yang mudah digoda atau dipermainkan syaitan.  Maka wajiblah kita berusaha untuk melawan godaan dan bisikan syaitan ini.



Terdapat pelbagai cara untuk membenteng diri kita dari gangguan syaitan khususnya dalam melaksanakan ibadah:

1.mengamalkan bacaan istiazah dan meludah ke kiri (tanpa mengeluarkan air liur) sebanyak tiga kali sebagaimana yang dianjurkan oleh Rasulullah SAW dalam hadis yang telah dibacakan tadi.

2. melazimkan diri dengan solah secara berjemaah di surau atau di masjid kerana syaitan amat gemar dan mudah memperdaya orang yang solah secara bersendirian.

3. merapatkan saf ketika solah berjemaah kerana syaitan sangat suka menyelit di celah-celah saf yang renggang untuk mengganggu orang yang sedang bersembahyang.

4.membaca surah as-Sajdah dan sujud. Rasulullah SAW pernah menceritakan dalam sebuah hadis bahawa bacaan surah as-Sajdah diikuti sujud dapat mengusir syaitan.

5. memperbanyakkan istighfar dan zikir supaya hati tidak mudah lalai dan terpesong daripada mengingati Allah.

6. memperbanyakkan bacaan ayat Kursi dan Surah al-Nas.

7. mengelakkan diri daripada mendengar lagu atau muzik lebih-lebih lagi ketika menghampiri waktu solah.

Dengan mempraktikkan panduan ini mudah-mudahan kita lebih khusyuk ketika melaksanakan ketaatan kepada Allah SWT tanpa diganggu bisikan syaitan.  Semoga ibadah kita lebih berkualiti dan terhindar daripada penyakit was-was.

music